Anasayfa Blog Hava Kirliliği

Hava Kirliliği

Hava kirliliği, tüm dünyayı kapsayan ciddi bir sorundur. Kirli hava, toz, duman ve egzoz gazları gibi birçok etmen hava kirliliğine yol açmaktadır. Kirli hava, havada bulunan zararlı maddelerin havada normal seviyeden daha fazla bulunmasıyla oluşmaktadır. Endüstriyel tesisler, trafik, enerji üretimi, evsel atıklar hava kirliliğinin sebepleri arasında görülmektedir.

 

Toz, havada çok ince halde bulunan katı parçacıklardır. Toz oluşumuna sebep olan etmenler arasında endüstriyel tesisler, tarım işletmeleri, inşaatlar, yol yapım çalışmaları, madencilik ve evsel faaliyetler sayılabilir. İnce kum halde bulunan toz parçacıkları, solunum yolu ile vücuda girdiğinde çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Akciğerlerde biriken bu parçacıklar solunum yolu enfeksiyonları, astım, KOAH ve kalp-damar hastalıklarına neden olabilir.

 

Duman, yanmakta olan maddeden çıkan ve içinde katı buğu halde parçacıklar bulunduran gri renkli gazdır. Duman oluşumuna etki eden etmenler arasında yangınlar, endüstriyel tesisler, evsel ısıtma faaliyetleri ve tarım faaliyetleri sayılabilir. Duman da aynı tozda olduğu gibi solunum yolu ile vücuda girerek solunum yolu enfeksiyonlarına, astım, KOAH, kalp-damar hastalıkları ve kansere neden olabilir. Ayrıca, çeşitli sebeplerden oluşan duman havayı kirleterek görüş mesafesini düşürür ve trafik yoğunluğu fazla olan bölgelerde görüş mesafesini azaltarak tehlike oluşturabilir.

 

Egzoz gazları, çeşitli yakıtların yanması sonucunda ortaya çıkarak atmosfere salınan gazlara denir. Egzoz gazlarının ana bileşenleri şu şekilde sıralanabilir; karbon monoksit, nitrojen oksitler, hidrokarbonlar ve partiküller olarak incelenmektedir. Egzoz gazları, insan sağlığına zarar verdiği gibi, içinde barındırdığı ağır metalik gazlar ile hava kirliliğine neden olur ve ekosisteme çok ciddi zararlar verir.

 

Hava kirliliği, insan sağlığı ve çevre açısından çok ciddi sorunlar oluşturduğu için, öncelikle bilinçli bireyler yetiştirmek ve gerek devlet gerek sanayide bulunan örgütler gerekse bireylerin önlemler alması birer zorunluluktur. Hava kirliliğinin daha aza indirilmesi için; daha yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, bilinçli atık yönetimi, kapsamlı ve sık yapılan egzoz emisyon denetimleri, yeşil alanların artırılması ve gerekmedikçe araç kullanmamak gibi tedbirler sayılabilir.

 

Yarın çok geç olabilir, hava kirliliğinin önlenmesi ve daha temiz bir gelecek için gelin bugünden hep beraber elimizi taşın altına koyalım!

Hava Kirliliği

© 2021 İpi Mühendislik. Tüm Hakları Saklıdır.